Deze ingreep wordt ondertussen al meer dan 15 jaar wereldwijd beschouwd als de “gouden standaard” in de obesitaschirurgie.

De ingreep wordt laparoscopisch uitgevoerd, dit wil zeggen via meestal 5 kleine insneden tussen 5 en 12 mm lang.

Er wordt een kleine maag gemaakt waarop een dunne darmlis vervolgens aangesloten wordt (een “Y” montage);

Een bypass werkt op verschillende wijzen:

  • restrictie: beperking van de voedselinname door het kleine maagvolume;
  • malabsorptie: slechts de helft van de calorieën wordt opgenomen, door de aanwezigheid van de “Y” montage;
  • afname hongergevoel, daar geen voedsel meer in het maaglichaam terecht komt (hormonale mechanisme);
  • dumpingklachten indien de patiënt zou snoepen (misselijk voelen, zweten, maagkrampen, zich onwel voelen) waardoor een afkeer voor het snoepen ontstaat.

De mini gastric bypass werkt op gelijkaardige wijze, het gewichtsverlies na deze ingreep is perfect vergelijkbaar met een standaard gastric bypass.

Langdurige en aanzienlijke gewichtsreductie mogelijk, dit met voorbehoud van een goede levenskwaliteit. Gevarieerd en gezond eten blijft mogelijk (vlees, groente, fruit, brood), het smaak blijft bewaard, de porties worden wel beperkt.

Complexere ingreep, minder gemakkelijk omkeerbaar en het uitvoeren van een maagonderzoek (gastroscopie) wordt bemoeilijkt maar het blijft steeds mogelijk.

  • Tijdens de ingreep lek op de naad en bloeding;
  • laattijdig ulcus (maagzweer);
  • soms kan er een inwendige beklemming van de dunne darm optreden;
  • galstenen.

1 tot 1,5 uur.

Gastric bypass:

  • Deze pagina afdrukken